Home / SEO Q&A / SEO Interview Questions and Answers for Freshers PDF

SEO Interview Questions and Answers for Freshers PDF

Here you can find the best SEO Interview Questions and Answers for Freshers :

1. What is SEO (Search Engine Optimization)?

Ans: SEO is the process of getting traffic from the organic, free, editorial or natural search results on search engines. (Google, Bing, Yahoo etc.)

OR

It is the Process of getting List out a website or a webpage at the top position of the Search engine (SERP) result pages with free of Cost, which is called as Organic Results or Organic traffic.

For any website content is a king and the next most important factor is SEO (Search Engine Optimization) is the Queen. Simply SEO means to improve the presence and Ranking of a Site at the search engines “with free of cost” by implementing the On-page and Off-page optimisation strategies.

organic results

 


2. What are the types of SEO (Search Engine Optimization)?

Ans: There are mainly two types of SEO. They are namely,
1. On-Page Optimization
2. Off-Page Optimization

1. On-Page Optimization:

The Optimization Strategies which will be implemented on our own website is called On-page Optimization.

2. Off-Page Optimization:

The Optimization Strategies which will be implemented apart from our website to get “Positive Results” is called Off-page Optimization.


3. What do you mean by Page Rank?

Ans: For every webpage, Google will give rank, that is based on some Considerations like the website quality, total number of Links, Traffic and Unique Content etc., So Normally this PR Ranges from 0-10. Search engine’s Algorithm responsible for calculating PR of the Web page.


4. Can you tell me something about Back-links?

 

backlinks

Ans: Backlinks are called as incoming links which are Links will be pointing from one website to another website in the form of Anchor texts or direct links. So these backlinks play a major role in getting better results for Search engine Optimization Process.


5. What is mean by Outbound-links?

Ans: Outbound links are also called as Out Going Links which will be Pointing to other websites from our websites/web pages is called as Outbound-links.


6. What is Anchor Text and write its Sample form?

Ans: Anchor text is also known as Link text or link title, which is a Clickable hyperlink is used for increasing webpage Rank as we can target to specific Audience by receiving incoming links after clicking that Anchor text.

Sample form:<a href= “url”>Link text</a>


7. What do you know about Google Bot?

Ans: Google bot is a kind of Software used by google to index a web page. This Software Collects information from every webpage by doing Crawling, Caching and then Indexing of Web page.


8. Tell me about Major Types of Meta tags and their length in characters?

Ans: We can observe many meta tags in HTML Coding, but there are mainly 4 types of meta tags are using. they are namely,

  1. Meta title-Tag [ Length 50-60 Characters {512 pixles} ]
  2. Meta Description Tag [ 150-160 Characters {1024 pixels} ]
  3. Meta Keywords (Not Working)
  4. Robot Tags

9. Explain What is Google SandBox?

Ans: Google Sandbox is the place where the fresh & Less Authoritative sites were kept for Certain Period, till made their establishment in the Search Results.


10. How to increase the Page Rank of a Website?

Ans: To increase the Page Rank of a website, we must build more Quality backlinks from high Domain Authority websites.

There is no use If you have many backlinks from Low-Quality sites, But whereas if you have few backlinks from High-Quality Sites Also, The effects of SEO will get very much in Search Engines Results.


11. Do you know 301 re-direct?

Ans: Yes, It is a Permanent redirect which is Processing or Pointing a user from one URL to another URL.


12. Tell me about Cloaking?

Ans: Cloaking is a Black-hat SEO technique where the visible part of the link is converted to another form as something shorter that is easily readable.


13. Tell me about Google Webmaster Tools?

Ans: It is a free Service Provided by google to get the information about indexing data, Backlinks of websites, Search Queries, Errors involved in crawling and indexing.

We can also add or test a Sitemap, which is helping for fast indexing of website to the Search engines.we can also test robots.txt which is used for not to be crawled by the search engine.


14. What is keyword density?

Ans: keyword density is an essential factor for increasing webpage Ranking. It is the percentage density of a particular keyword available on the website compared to the total number of words on that specific page.

Note: Usually there is ‘3 Percentage’ of keyword density for 100 words is good for better Results.


15. What are the main Updates of SEO?

Ans:

  • Google Panda —> It focused on “Duplicate Content”.
  • Google Penguin —> Focused on “Links”
  • Pigeon —> focused on “Local Business”
  • Mobile-friendly update —> about ‘Mobiles based”
  • Humming Bird —> focused on “each word in a Query”, rather than Particular keyword. (Google moved concept-based search from keyword-based searching).

16. Can we use same Strategies for All Search Search Engines (Google, Bing and Yahoo)?

Ans: No, we can use Separate strategies for Google, Bing and Yahoo. As more backlinks are required for Optimizing Google. Whereas Yahoo and bing pay more attention to title and meta tags.


17. How to Check backlinks from Competitor sites?

Ans: We can check the backlinks of other sites by using some free tools that are available on the internet, some of them

Leave a Reply

x